رانندگی از آن شغلهای پراسترسی است که کلی عوارض جسمی و روانی در پی دارد، ولی با داشتن آگاهیهای لازم میتوان امکان بروز این عوارض را به حداقل رساند.
رانندگان در حین رانندگی در وضعیتی قرار دارند که به واسطه نیروهای وارده بر مفاصل بدنشان (ستون فقرات، زانو، ران و مفصل مچ پا) در طولانیمدت دچار عارضه میشوند.
رانندگان در کشور ما اعضای یکی از بزرگترین صنایع کشور (صنعت حمل و نقل) هستند. ما نزدیک به 400 هزار راننده حرفهای در سطح کشور داریم که از راه رانندگی امرار معاش میکنند و این باعث میشود که صنعت حمل ونقل، بزرگترین نیروی کار کشور ما را تشکیل بدهد، ولی متاسفانه در این صنعت بزرگ، آگاهی و آشنایی لازم را در زمینه طب کار و سلامت شغلی رانندگی نداریم. به عنوان مثال در زمینه رانندگی در بیشتر موارد کارفرمایی نداریم و عملا رانندگان خویشکارفرما هستند و در نتیجه خودشان هستند و وسیله نقلیهشان. یعنی از امکاناتی که در قانون برای پرسنل یک حرفه پیشبینی میشود، محروماند. حتی انجمنهای صنفی و حرفهای هم که معمولا برای تامین نیازهای حقوقی و معاینات دورهای بر کارگران نظارت میکنند، به رانندگان توجه زیادی نمیکنند. در نتیجه ما میبینیم یک راننده با یک بیماری در طولانیمدت کار میکند و زمانی ما متوجهاش میشویم که عوارض جانی و مالی آن را میبینیم.
عوارض حاصل از رانندگی چه چیزهایی است و آیا این عوارض مربوط به همه رانندهها میشود یا فقط قشر خاصی از آنها را درگیر میکند؟
ما یکسری از رانندگان را داریم که به طور معمول در سطح شهر مشغول به کار هستند، ولی رانندگی شغل اولشان نیست و یکسری هم افرادی هستند که درآمد اصلیشان از راه رانندگی به دست میآید و بحث ما در مورد این دسته جدیتر است، زیرا حرفه ی رانندگی علیرغم اینکه سبب خستگی شدید راننده میشود، عملا تحرک چندانی ندارد و این عدم فعالیت سبب ایجاد عوارض جسمی گوناگون در رانندگان میشود که مهمترین این عوارض، مشکلات اسکلتی - عضلانی است و این افراد در بسیاری از مفاصل بدنشان از جمله ستون مهره ی کمری ، مفصل زانو ، گردن، شانه، مچدست ، آرنج، مچپا و تقریبا همه مفاصل دچار عارضه میشوند و این همه به خاطر غلط نشستن و طولانی بودن آن است.
نشستن صحیح در رانندگی
صندلی وسیلهای است که راننده همواره با آن همراه است و حتما باید قابلیت تنظیم داشته باشد. قد، وزن، طول ران و طول ساق پای همه رانندهها مثل هم نیست. پس راننده باید بتواند شیب صندلی، نحوه نشستن، فاصلهاش از کف اتومبیل، فاصلهاش از فرمان و .... را تنظیم کند.
آینهها باید دید مناسبی را برای شما از اطراف خودرو ایجاد کنند و به همین خاطر، با توجه به وضعیت صندلی راننده، باید تنظیم شوند. تنظیم آینهها نیز به گونهای است که کمترین فشار و کشیدگی برای دیدن اطراف برای راننده ایجاد شود. تنها همین تنظیم مناسب آینهها کافی است تا در مسافرتهای طولانی، چشمها کمتر دچار خستگی شوند. برای ایمنی بیشتر در سفر، بهتر است هر چند وقت یکبار، تنظیم آینهها، دوباره انجام شود.
حالت صحیح پاها
نکته دیگر این است که با عجله وارد خودرو نشوید؛ اول داخل صندلی نشسته و سپس پاها را به سمت داخل بچرخانید. هنگام خارج شدن نیز اول پاها را خارج کنید و سپس بدن را بیرون ببرید. قبل و بعد از رانندگی، اجسام و لوازم سنگین، بلند نکنید؛ چند دقیقه به بدن خود استراحت دهید و با کمی کش و قوس، فشار را از بدنتان خارج کنید. وضعیت مناسب بدن در هنگام رانندگی باعث کاهش صدمات ناشی از رانندگیهای طولانیمدت شده و همچنین، میتواند باعث کاهش آسیبها در هنگام بروز تصادف شود؛ تنها نیاز به صرف کمی وقت، برای بهتر نشستن و برخی تنظیمات است.
پرهیز از فشار و جمعکردن عضلات
پاها باید به گونهای قرار گیرند که کمترین فشار در ناحیه ران ایجاد شود و همچنین، کشیدگی در عضله پشت ساق پا ایجاد نشود. پاها باید تا حدّ ممکن در وضعیت ۹۰ درجه باشند و از بدن باز نشده نباشند؛ ضمن اینکه، پاها باید به راحتی بتوانند به پدالها برسند و نیازی به جمع کردن و کشیده شدن بیش از حدّ عضلات نباشد. همچنین برای ارتباط دستها با چرخ فرمان نیز باید همین شرایط برقرار باشد. دستها نباید خیلی دور یا خیلی نزدیک به چرخ فرمان باشند. اگر به مدت زیادی با دستهای نزدیک به فرمان و جمعشده، رانندگی کنید، این کار باعث ایجاد فشار در ماهیچهها و شانه و آرنج و سپس عضلات گردن شده و در هنگام بروز تصادف، میتواند شدت جراحات را افزایش دهد. دستها ضمن این که باید حالت افقی داشته باشند، باید در وضعیت راحتی قرار بگیرند.
ضمن این که پزشکان بروز اختلال در دستگاه گردش خون را هم یکی از مشکلات رانندگان میدانند. همچنین ثابت بودن راننده در وضعیت نشسته و آویزان ماندن پا به مدت طولانی موجب بیماری تورم رگهای پا یا واریس میشود.
از کجا بفهمیم که تنظیم صندلی استاندارد است؟
صندلی را باید در موقعیتی تنظیم کنیم که فرورفتگیها و بیرونآمدگیهای پشت را بپوشاند. زاویه زانو هم باید یک زاویه نسبتا باز باشد. به هیچوجه پا نباید کشیده باشد و باید به راحتی به پدالها برسد.
لم را طوری تنظیم کنید که هنگامی که دست خود را روی فرمان می گذارید مچ دستتان فرمان را لمس کند و در زمان تعویض دنده ، کتفتان از لم صندلی جدا نشود .
از طرفی بد نشستن سبب میشود آب دیسک بین مهرهای در ستون فقرات از بین برود و قابلیت ارتجاعی خود را از دست بدهد و به محض وارد شدن یک ضربه یا فشار، ساختمانش به هم ریخته و سبب بیرونزدگی دیسک شود که روی اعصاب ناحیه از جمله عصب سیاتیک فشار وارد میکند و بیمار از دردی در ناحیه کمر شکایت میکند که از ران شروع شده و تا پایین پایش تیر میکشد.